היא חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו ועדיין, רבים, ובעיקר רבות מאתנו יגלו את חשיבותה רק בשלב תכנון הריון. חומצה פולית, או ליתר דיוק – פולאט – היא למעשה ויטמין B-9 ומשתתפת בתהליך בניית תאי הדם במוח העצם ובתפקוד התקין של מערכת העצבים המרכזית.
לפולאט קשר ישיר גם בהתפתחות תקינה של העובר ומחקרים רבים מראים את הקשר בין חסר אצל האם והתפתחות לקויה של העובר1 . העדויות המחקריות באשר לחשיבות צריכת פולאט הביאו להנחיות ברורות של משרד הבריאות הממליצות לכל אישה בתקופת הפוריות ומתכננת הריון וגם בתקופת ההריון, לצרוך את תוסף התזונה באופן יום יומי.
השם ‘פולאט’ נגזר מהמילה הלטינית Folium (עלים), מאחר והתגלתה לראשונה בעלי תרד. המקור העיקרי לפולאט מהמזון הוא עלים ירוקים, אצות, פירות הדר, כל סוגי השעועית וירקות. כמות ספיגת הפולאט בגוף עומדת על כ 45% כאשר 50% נאגר בכבד ומספיק עד לחודשיים.
בעקבות הצורך ההולך וגובר בחומצה פולית היא סונתזה כבר בשנות החמישים אלא שבשנים האחרונות מחקרים מראים נזקים בעקבות נטילה של חומצה פולית לעומת פולאט מאחר והיא פחות ספיגה בשל חסר בנוכחות של אנזים (MTHFR). ההערכות הן שבכ- 30% מהאוכלוסייה קיים חסר או לקות אינזימתית הנדרשת להפיכת חומצה פולית לצורתה הנספגת מכאן שצורת הפולאט ספיגה בכל מצב, בשעה שחומצה פולית לא בהכרח.
המגמה כיום היא להמליץ על נטילת פולאט (ויטמין B-9) שהיא המבנה הספיג יותר של “חומצה פולית” ואינה כרוכה בהמרה או התערבות אנזימתית לקליטה וספיגה מיטבית של הגוף.
הסיבות מודע הזמינות הביולוגית של פולאט טובה יותר מחומצה פולית:
החשיבות של נטילת חומצה פולית בצורתה הפעילה, דהיינו פולאט, הנה בעיקר לפני הריון, בשליש הראשון, תקופה משמעותית להתפתחות העובר, כאשר התעלה העצבית של העובר נסגרת כ 30 ימים לאחר ההפריה. יחד עם זאת ישנה חשיבות ללקיחת תוסף של חומצה פולית לאורך כל ההריון (הנחיות משרד הבריאות בנושא). מומלץ לצרוך את המבנה הספיג והפעיל של חומצה פולית, להלן פולאט, אשר נספג בצורה המותאמת לגוף, חודר לתאים ולא תלוי בנוכחות האנזים או בתהליכים מטבוליים.
הקצובה היומית המומלצת, לפי הנחיות משרד הבריאות היא 400 מק”ג כשלושה חודשים לפני הכניסה להריון ולאורך כל ההריון.
תוספי התזונה שלנו, גרין הופ וגרין ג’וי פותחו בהתאם להמלצות משרד הבריאות ומכילים חומצה פולית בצורת פולאט ויוד ממקור טבעי אורגני.